Den ena terrormisstänkta i Göteborg släpps

1:13 min

Den ena av de två män som i förra veckan häktades vid Göteborgs tingsrätt misstänkt för terrorbrott genom mord i Syrien 2013 har släppts på fri fot, med hänsyn till mannens hälsotillstånd. Åklagaren är förvånad över hovrättens beslut.

– Jag har inget att invända mot att han lider av sviter efter en skada. Men om det ska leda till att man inte ska vara häktad för ett så mycket allvarligt brott, det är väl nästan det allvarligaste brott som den svenska rättsordningen ser, det känns för mig lite besynnerligt, säger kammaråklagare Ronnie Jacobsson.

Det är med hänsyn till 32-åringens hälsotillstånd som hovrätten släpper mannen. Tingsrätten bedömde att det fanns risk att mannen skulle undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen eller begå nya brott. Mannen överklagade häktningsbeslutet till hovrätten för Västra Sverige, som nu river upp tingsrättens beslut. 

– Med dagens öppna gränser i Europa och möjligheter att skaffa falska handlingar så menar jag att det finns en risk att han, med tanke på att han riskerar ett mycket långt fängelsestraff, gör vad han kan för att avvika, säger kammaråklagare Ronnie Jacobsson.

Advokat Lars Salkola menar att mannen är så pass svårt sjuk att han inte kan avvika eller försvåra utredningen, och hovrätten ger honom alltså rätt. 32-åringen beläggs dock med reseförbud, han får inte lämna Göteborg och har fått lämna från sig sitt pass. Lars Salkola, säger till Ekot att han är mycket nöjd med beskedet.

Det var i torsdags för en vecka sedan som Säpo grep två män i Göteborg, på sannolika skäl misstänkta för terrorbrott genom mord i Syrien. Dagen efter häktades de båda männen. Magnus Ranstorp, som forskar på terrorism vid Försvarshögskolan, sa tidigare till Ekot att det var osäkert om gripandena skulle leda till fällande domar.

Mannen som släppts från häktet är alltså fortfarande misstänkt för terroristbrott genom mord.