Dansk annonskampanj ska avskräcka asylsökande

2:34 min

Danmarks månadsgamla regering vill att färre asylsökande ska ta sig till landet. Ett led i regeringens arbete lär bli avskräckande annonser i utländska tidningar.

– Vi vill skicka en kraftfull signal till de människosmugglare som sänder ett mycket högt antal asylsökande till Danmark. Sedan den nya regeringen tillsattes här i Danmark har vi beslutat att reducera förmånerna till flyktingar med cirka 50 procent, säger Marcus Knuth, folketingspolitiker och integrations- och invandringspolitisk talesperson för regeringspartiet Venstre.

Informationen om de förändrade bidragsvillkoren vill danska regeringen nu sprida genom tidningsannonser i andra länder, bland annat i Turkiet dit många flyktingar kommer på sin väg mot Europa. Marcus Knuth hoppas att det här ska bidra till en rejäl nedgång i antalet asylsökande i Danmark.

– Vi önskar att drastiskt minska antalet, för vi menar att det danska samhället inte klarar den här stora pressen, säger Venstres integrations- och invandringspolitiska talesperson.

2014 tog Danmark emot nästan 15.000 asylsökande. Det är en dubblering jämfört med året före, men knappt en femtedel så många asylsökande som i Sverige.

EU:s gränsövervakningsmyndighet Frontex upptäckte förra året att människosmugglare hade satt upp en hemsida med detaljerad information om hur olika nordeuropeiska länder hanterar asylsökande. Till exempel kunde man där jämföra ekonomiskt stöd och boendestandard för asylsökande i bland annat Tyskland, Sverige och Danmark. Nu vill danska regeringen, genom utländska tidningsannonser, göra klart att läget där har förändrats.

– Vi vill inte leverera en skrämselkampanj, men en upplysningskampanj, säger Marcus Knuth.

Målet med kampanjen är dock ändå att färre flyktingar ska söka sig till Danmark. Trots viss intern kritik inom partiet Venstre tycks regeringen driva igenom sin plan. Ännu har man dock inte bestämt exakt hur annonskampanjen ska se ut eller vad den ska få kosta.

Den norska regeringen ser det danska initiativet som intressant och kommer följa vad det ger för resultet, säger statssekreterare Gjermund Hagesæter till tidningen Aftenposten.

Den svenska regeringen avböjer att kommentera det som den danska regeringen gör, uppger en pressekreterare för Ekot.