Ryskt veto möter skarp kritik

1:14 min

Rysslands veto mot ett eventuellt åtal i FN rörande nedskjutningen av det Malaysiska planet över Ukraina förra sommaren får nu skarp kritik.

Det ryska vetot mot en internationell domstol i FN:s säkerhetsråd kritiseras nu bland annat av Australiens utrikesminister. 

Även EU kommenterar i dag Rysslands veto. EU-kommissionens talesperson säger att EU djupt beklagar det ryska beslutet och de säger även att arbetet för att kunna ställa de ansvariga till svars måste fortsätta. 

– Det här är ett illdåd av Ryssland, säger Australiens utrikesminister Julie Bishop i en kommentar till att Ryssland valde att lägga sitt veto vid omröstningen i FNs säkerhetsråd.

Australien och en majoritet av rådets medlemmar röstade för en internationell domstol som skulle kunna åtala de som ligger bakom nedskjutningen av det Malaysiska planet förra sommaren.

Utrikesminister Bishop har den senaste tiden jobbat hårt för att få igenom förslaget.

Arbetet med att lobba och övertala Moskvas representanter föll för döva öron sade Julie Bishop vid en presskonferens i FN högkvarteret.

Hon har till Australiensiska medier sagt att det är en mörkläggning av frågan från Rysslands sida och därför bör Rysslands veto ses som ett "yttersta förakt" mot de omkomna och deras anhöriga.

Rysslands FN-ambassadör Vitaly Churkin sade att det är för tidigt att inrätta en internationell domstol och att det inte heller finns något skäl för en domstol då kraschen inte var "ett hot mot internationell säkerhet" sa Churkin.

Men han öppnade för en möjlighet att genomföra en helt oberoende utredning kring vem som sköt ned planet.

Malaysian Airlines flyg MH17 sköts ned med 298 passagerare ombord , två tredjedelar av passagerarna var holländska och trettioåtta australiska medborgare.