Metangaser kan begränsas i EU

1:46 min

EU måste begränsa utsläppen av metangas. Det är resultatet efter en omröstning i EU-parlamentets miljöutskott nyligen. De som tydligast berörs av detta är jordbruket i EU.

– Runt 90 procent av Europas befolkning lever i städer där man utsätts för höga utsläpp, säger Jytte Guteland (S), svensk ledamot i EU-parlamentets miljöutskott.

– I förlängningen kan det leda till för tidig död och därför är det oerhört viktigt att vi förbättrar luftkvalitén i Europas städer.

Hittills har utsläppsbegränsningarna handlat om svaveldioxid, kväveoxider, ammoniak och flyktiga organiska ämnen.

Men om de nya reglerna går igenom föreslås utsläppen av fina partiklar och även metan att begränsas. Därigenom skulle jordbruket inte komma undan. Metan släpps framför allt ut av djur. Om man vill vara drastisk handlar det om getter och kor som fiser helt enkelt.

LRF:s Markus Hoffman tror inte att gränser för metanutsläpp kommer att drabba Sverige, eftersom vi redan har ganska låga utsläpp.

– Tyskland och Danmark riskerar att drabbas hårdare i så fall, säger han till Ekot.

Men innan reglerna kan antas måste först hela EU-parlamentet rösta ja, vilket inte alls känns självklart i dag. Sedan ska det förhandlas med ministerrådet också.

Parlamentets största grupp är de konservativa, där Kristdemokrater och Moderater ingår, och där finns det många som inte vill begränsa metan.

Gruppens talesperson Daniel Koster har varnat att om jordbrukare måste minska metanutsläppen, kommer korna inte att kunna gå ute längre.

– Det är en skrämselpropaganda, säger Jytte Guteland (S).

– Intentionen är att ta fasta på där det är som värst. I Sverige sköter vi oss bra generellt sett och vi har allt att vinna på att luftkvalitén blir bättre, också i övriga Europa, säger hon.