Dålig mobiltäckning i passivhus

2:12 min

Passivhus och andra moderna, energieffektiva hus är så bra isolerade att de ofta stänger ute mobilsignaler. Det finns många som inte ens kan ringa inne i sin egen bostad. Någon enkel lösning finns inte i dagsläget, men nu ska ett nytt projekt på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, kartlägga problemet och undersöka framtida möjligheter.

Lars-Olof Grönberg och hans fru bor i en nybyggd lägenhet i Borås. Bara om de står precis intill fönstret har de svag täckning på mobilen och att ringa inomhus fungerar knappt. 

– Samtalen bryts under tiden man pratar. Det är lite obehagligt också, om någon söker oss når de oss inte, säger Lars-Olof Grönberg. 

Problemet är detsamma i nybyggda hus över hela landet. Nu har SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, fått pengar av Energimyndigheten för att kartlägga hur utbrett det är. Jan Carlsson som är ansvarig forskare säger att orsaken till den dåliga täckningen är att många moderna hus är så välisolerade.

– Det beror till stor utsträckning på att man har moderna fönster med metallfilm i rutan, och likadant kan isoleringsmaterialet dämpa eftersom man har metallfilm i isoleringsmaterialet, säger Jan Carlsson. 

Projektet pågår ett halvår och SP samarbetar med tolv företag som är intresserade av en lösning. Det är alltifrån tillverkare av isoleringsmaterial till byggföretag och teleoperatörer. Under hösten kommer de att göra mätningar för att se var i husen problemet uppstår, och vad som går att göra åt det.

Den lösning som finns på marknaden idag är att sätta upp antenner och förstärkare i lägenheterna och den är opraktisk menar Jan Carlsson.

– Nackdelen med den lösningen är att den är ganska dyr. Dels krävs det antenner, dels krävs det en repeater som drar energi. Och då har man lite grann förlorat vitsen med att ha ett energieffektivt byggande.

I framtiden hoppas man istället kunna jobba med något Jan Carlsson kallar passiva lösningar, sådana som inte kräver ström för att fungera.

– Det skulle man kunna göra genom att göra olika former av mönster i metallskikten i rutan.

Hur långt bort är en sådan teknik?

– Inte speciellt, det som behövs är att man tittar på hur mönstren ska utformas. Man vill ju inte att de ska synas i fönsterrutan, säger Jan Carlsson.