Kackerlackan på frammarsch

1:23 min

Den illa beryktade kackerlackan blir allt vanligare i Sverige. De senaste fem åren har saneringarna av insekten ökat med över 50 procent, en utveckling som syns även i östra Skåne.

– Har man otur och får in en insekt i huset så kan det ta fart. De är duktiga på att föröka sig. Får man in en hona med en äggkapsel så kan man kanske få in 30-40 nya individer som kryper ut i bostaden, säger Jörgen Schroeder, gruppchef på Anticimex i Kristianstad.

Kackerlackan kryper helst fram nattetid och trivs bäst på mörka, fuktiga och varma ställen. Förra året åkte Jörgen Schroeder med kollegor ut på runt 300 kackerlackslarm i östra Skåne. Det är över 50 procent fler än för fem år sedan, en utveckling som ser likadan ut i hela landet.

Jörgen Schroeder märker av att kackerlackan hör till en av våra mest avskydda insekter. En kackerlacka kan lägga runt sju äggkapslar, med 30 till 40 nya individer i varje under sin livstid.

– En del blir väldigt upprörda. Kackerlackan rör sig på alla utrymmen, allt från avloppsystem, till vaskskåp, där är inte alltid rent. Kackerlackan är väldigt nattaktiva och springer upp på skärbrädor och diskbänkar och kan föra med sig olika bakterier och virus.

Det är svenskarnas allt fler semesterresor till exotiska länder som tros ligga bakom ökningen, och Jörgen Schroeder tipsar om att kolla resväskan en extra gång, innan du slänger in den i garderoben.

– Skaka av kläderna lite extra noga så att det inte är någon oinbjuden gäst med hem.