Skakigt ledarskap i östra Ukraina

2:23 min

Det kommer fler och fler tecken på stridigheter och oenighet bland separatistledarna i östra Ukraina och i Moskva är man oroade men vet inte hur man ska ingripa. Det menar tankesmedjan International Crisis Group i en analys av utvecklingen i Donetsk och Luhansk.

--För det mesta hålls motsättningarna hemliga men på senare tid har de kommit upp till ytan, bland annat genom attentat, skottlossningar, arresteringar och öppen kritik om korruption och misskötsel, säger Paul Quinn-Judge på International Crisis Group.

--Ledarskapet i den största separatistenheten Donetsk är väldigt tunn. det handlar om fyra-fem personer och det finns ingen riktig politisk struktur bakom dem, säger Quinn-Judge. 

Det finns inga direkta ideologiska motsättningar mellan dem. Det är personer som kämpar för sin politiska överlevnad och sina ekonomiska intressen, menar Quinn-Judge.

Men en mer principiell tvistefråga finns det och det gäller framtiden för kriget. En del vill återuppta stridshandlingarna i full skala, andra vill fortsätta med fredssamtalen i Minsk.

Det som nu sker i Donetsk oroar ledarna i Moskva.

--Läget börjar bli så kaotiskt att Moskva skulle vilja ingripa, säger Quinn-Judge.

Han spekulerar i att de till exempel kanske skulle vilja bli av med den främsta separatistledaren, Alexander Zachartjenko, för att han är lite för självständig.

Moskva skulle vilja ha en mer foglig typ men de vet inte riktigt hur de ska göra.

Officiellt har de ju inget med styret av separatistrepublikerna att göra så om de inte vill spräcka den illusionen är deras manöverutrymme begränsat.

Det som sker i toppen i Donetsk passerar ganska obemärkt för de vanliga invånarna, menar Quinn-Judge.

Separatisterna är väldigt dåliga på att vända sig till och mobilisera medborgarna - och de i sin tur har annat att tänka på.

--De vanliga människorna tänker på hur de ska kunna överleva och bryr sig inte mycket om vad ledarna gör, säger Quinn-Judge.

Och separatistledarnas position är egentligen väldigt bräcklig, tror han. Det är inte omöjligt att de en vacker dag bara drar iväg.