Vill se fler kvinnor på Wikipedia

1:53 min

Artiklar och fakta på svenska Wikipedia skrivs fortfarande framför allt av män. Men nu har den ideella föreningen Wikimedia Sverige fått ytterligare närmare en halv miljon i statligt stöd för att få fler kvinnor att dela med sig på det digitala uppslagsverket.

– I stort kan man säga att det handlar om att det finns en stor underrepresentation av kvinnor och andra grupper på Wikipedia. Och då menar jag Wikipedias användarbas, alltså de som skriver Wikipedias innehåll, säger Sara Mörtsell.

Det fria uppslagsverket på nätet Wikipedias innehåll uppdateras, redigeras och fylls på av den som vill. På den svenska sidan klickas miljontals artiklar upp för läsning dagligen och enligt flera undersökningar som gjorts är det överlag lika många kvinnor som män som läser innehållet.

Men bland användarna som redigerar och skriver är mellan 13-19 procent kvinnor. Man skulle kunna säga att i drygt åtta av tio fall är det män bakom informationen.

– Det är så klart att mänsklighetens samlade kunskap inte bara ska vara männens kunskap. Så vi vill ha en stor bredd i att människor med olika erfarenhet och olika kunskaper kan dela det, säger Sara Mörtsell.

Det är nu tredje året i rad som föreningen fått stöd via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, denna gång på 486 000 kronor. Deras projekt, som fortsätter i augusti, går främst ut på att ordna mötesträffar, så kallade skrivstugor, varje vecka, och de ska nu erbjudas mer regelbundet.

– Praktiskt går det ut på att man sätter sig ner och går igenom och försöker lägga till det man vill. Det handlar om att ha källor till det man vill skriva, hur man tekniskt gör för att redigera och var man ska klicka för att komma åt redigeringsknappen till exempel, säger Sara Mörtsell.

Ser ni en ökning av kvinnliga användare sedan ni drog igång det här?

– Det är svårt att säga att vi ser en ökning, men det vi vet är att det finns de som tycker att det har gett väldigt mycket att få den här introduktionen. Generellt annars är det så att vi tycker att det är för lite att bara ha en träff. Så för att uppmuntra till det här regelbundna skrivandet så kommer vi nu kunna erbjuda de träffarna, säger Sara Mörtsell.