SJUHÄRAD

Kall vår och sommar gör det kämpigt för bina

1:27 min

Denna kalla våren och efterföljande kalla sommaren gör det mer besvärligt för bina. De vill inte pollinera växtligheten som de brukar, vilket leder till en ond cykel.

Efter en kall vår, kom en kall sommar. Det är inte speciellt roligt för oss människor men värre är det för bina. 

P4 Sjuhärad kunde i början på juli rapportera om att den kalla våren ställde till det för biodlarna, då de var tvungna att mata bina med socker för att de skulle överleva.

Bina samlade inte in tillräckligt med mat från växtriket under den kalla våren vilket gjorde att det blev mindre honung. Utan tillräckligt med mat så lägger drottningen färre ägg och då blir bisamhällena mindre.

Sven Bergqvist är fritidsbiodlare och distriktsordförande för biodlarföreningen i Sjuhärad. Hans bikupor som han har på sin tomt har stadiga bisamhällen, men han är fortfarande orolig över om de flesta kommer överleva vintern:

– Alla bin som föds nu och framåt är de som överlever vintern, och då vill det ju till att det är relativt bra väder nu så drottningen lägger mycket ägg. Blir det inte bra väder nu så kommer det inte bli starka vintersamhällen, och då överlever inte bina vintern, säger Sven Bergqvist.

De efterföljande kalla sommarmånaderna har också de gjort att bina inte pollinerat växter som de brukar göra när det är varma dagar. 

– Man måste ha bin för det ska bli mer växtlighet, alla fruktodlare med mer köper in bin för att de ska pollinera växterna, säger Sven.

Det blir alltså en ond cykel - kall vår ger svaga bin, kall sommar gör att bina inte vill pollinera växterna som de brukar, mindre pollinering ger sämre växtlighet och mindre mat till djur och natur.

Blir det en fortsatt kall månad nu i slutet på sommaren så kommer inte heller de bin som ska överleva vintern ha det så lätt.