Spanska städer diskuterar tjurfäktningsförbud

1:32 min

I Spanien är tjurfäktningens vara eller inte vara återigen aktuellt. Tjurfäktningar och tjurrusningar finansieras ofta med offentliga medel och nu diskuteras förbud och folkomröstningar i flera städer om den här typen av underhållning ska förbjudas eller inte.

Det är sedan valen i maj, då Spanien fick vänstermajoritet i flera regioner, som frågan om tjurfäktningarnas vara eller inte vara har aktualiserats på nytt.

Den politiska vänstern är i allmänhet kritisk till tjurfäktningar och tjurrusningar och ett dussin större städer diskuterar nu förbud. Det skriver tidningen El País.

I varje tjurfäktning och tjurrusning dödas flera tjurar och motståndet från djurvänner har vuxit.

Madrids nya borgmästare vill göra huvudstaden till en "djurvänlig stad" och har sagt upp sin loge på tjurfäktningsarenan Las Ventas.

I bland annat Valencia och Alicante kommer subventionerna av tjurfäktningar att upphöra. Men Alicantes borgmästare föreslår också att medborgarna ska få folkomrösta om ett förbud.

Sedan fyra år tillbaka är tjurfäktningar förbjudna i Katalonien. Däremot är så kallade "corridas" där tjuren inte dör tillåtna.

Även tjurrusningar är fortfarande tillåtna i Katalonien. De är skyddade av regionala lagar och för att de betraktas som "en lokal tradition".

I San Sebastián är tjurfäktningen däremot tillbaka från och med i sommar.

Vänstermajoriteten förlorade där och stadens nya ledning, det baskiska nationalistpartiet PNV har beslutat att återinföra tjurfäktningar efter fyra års förbud.