Flera bränder växer i Kalifornien

1:34 min

Skogsbränderna som härjar i Kalifornien i USA har vuxit och är långt ifrån under kontroll. Tusentals människor har hittills tvingats lämnat sina hem.

Skogsbränderna som härjar i Kalifornien i USA har vuxit och är långt ifrån under kontroll. Tusentals människor har hittills tvingats lämnat sina hem:

Det pågår ett 20-tal mark- och skogsbränder bränder i Kalifornien som sedan flera år är drabbat av torka. Det har brunnit sedan i mitten av förra veckan och under helgen tilltog flera av bränderna i styrka.

Den mest omfattande branden kallas Rocky fire och rasar i norra Kalifornien i Lake County norr om San Fransisco. Den täcker en yta över 20 000 hektar och 24 bostadshus har förstörts. Motorvägar har stängts av och omkring 12 000 människor har beordrats att lämna sina hem.

Tv-kanalen KX träffade Rick Sanders som gjorde sig beredd att evakuera.

– Det är ingen idé att stanna kvar. Och för dem som tänker att de ska skydda sin egendom till slutet kan jag tala om att de kommer inte kunna andas, säger han.

Många tusen brandmän bekämpar bränderna och i torsdags omkom en av dem. Tv-bilder visar hur flygplan hjälper till i släckningsarbetet genom att släppa stora moln av en röd vätska över lågorna. Men bara omkring 5 procent av ytan som brinner är under kontroll.

Nu väntas förstärkning från andra delstater.

Lynne Tolmachoff, talesperson för räddningstjänsten i Kalifornien, beskriver förhållandena så här för Reuters:

– Området är brant och svårt att ta sig fram i, säger hon. Värmen, låg luftfuktighet och blåst hjälper bränderna att sprida sig.