SL i hetluften när SD-reklam mot tiggare sätts upp i t-banan

Sverigedemokraterna ber turister om ursäkt för "tvångstiggeriet" – det här via partiets nya annonser som är uppsatta i tunnelbanan i Östermalmstorg. Kampanjen har uppmärksammats kraftigt på sociala medier.

Reklamkampanjen som gick upp i dag är skrivna på engelska och riktar sig till utländska turister som befinner sig i Stockholm, berättade Henrik Vinge, SD:s presschef till TT. 

Annonserna, en rad banderoller som satts upp i taket över rulltrappan, ska sitta uppe i två veckor. På banderollerna står det bland annat ”Sorry about the mess here in Sweden”. Samtidigt ber partiet om ursäkt för att regeringen inte gör tillräckligt mycket för att bekämpa tiggeriet i Sverige och lovar förändring om det blir valvinst 2018.

Inte första gången SD gör reklam om EU-migranter

Det här är något som redan diskuteras flitigt på nätet och det är inte första gången det händer. När SD 2014 annonserade inför EU-valet om det så kallade "organiserade tiggeriet" blev många upprörda.  

Både 2014 och i dag riktas en stor del av kritiken mot reklamen till Storstockholms Lokaltrafik (SL). De var däremot beredda på att detta skulle uppröra. 
 
– Vi är medvetna om att vi skulle få kritik för det. Men vi kan inte säga nej till ett parti för att det är kontroversiellt och väcker känslor, säger Jesper Pettersson som är presschef på SL. 

Han berättar att det finns ett politiskt beslut som säger att de måste tillåta politisk reklam i tunnelbanans miljöer --  ett gammalt beslut som kom redan på 80- talet.

– Och då måste vi bedöma alla politiska partier på samma sätt, säger han. 

Annonsen är radikal – men kan ändå inte stoppas

Beslutet innebär att så länge annonserna inte sprider brottsliga budskap, eller är direkta påhopp, kan inte politiska partier nekas reklamplats i lokaltrafiken, berättar Jesper Pettersson.

– Men vi vill vara väldigt tydliga med att de budskap som framförs får Sverigedemokraterna stå för, det är inte SL som står bakom de budskapen, säger han.

Och som en motreaktion till det här hålls det i morgon kväll en demonstration mot reklamen. Enligt Facebook-eventet har nära 2 000 personer hittills attendat.