Finländare ska jobba bättre med nytt samhällsfördrag

1:24 min

Den finska regeringen presenterade i dag flera övergripande mål för att förbättra landets konkurrenskraft och för att få finländarna att arbeta mer effektivt.

– Nu måste det gemensamma bästa gå före själviskheten, sa den finländska statsministern Juha Sipilä när han mötte pressen i sin tjänstebostad, Villa Bjälbo i västra Helsingfors i dag.

Det var en dyster bild statsministern målade upp när han konstaterade att Finland har haft problem under den senaste tiden, "både ekonomiskt och mentalt". Han lyfte fram att Finlands konkurrenskraft har försvagats i förhållande till de närmaste konkurrentländerna Tyskland, Sverige och Danmark.

Två av målen som ingår i det så kallade samhällsfördraget är ett konkurrenskraftssprång på fem procent och över 100 000 färre arbetslösa.

– Greklands väg kan inte vara Finlands väg, sa finansministern Alexander Stubb på presskonferensen

Nu ska arbetsmarknadens parter diskutera de här metoderna och diskutera om man kan godkänna de övergripande målen under de kommande veckorna.

– Sen hoppas vi ju förstås också samtidigt att andra instrument används på vägen mot ett socialt kontrakt. Vilka andra instrument? Till exempel ett kontrakt på löner och ett sätt som företag kan göra sig själv mer produktiva på, fortsatte finansministern.

Och vi ska tilläga att fackföreningarna som måste godkänna de nya arbetsmarknadsmålen är tillsvidare avvaktande.

Samhällsfördraget ska om det godkänns pågå till början av 2017.