Obama lägger fram klimatplan

1:39 min

Klimatförändringarna är det största hotet mot framtiden, sa president Barack Obama när han presenterade sin plan för att minska utsläppen av växthusgaser.

– Ingen utmaning är större mot kommande generationer, fortsatte Barack Obama.

Barack Obama höll på måndagskvällen svensk tid ett över 20 minuter långt och personligt tal i Vita huset om klimatförändringarna. Han sa att han tagit många svåra beslut om ekonomin och om krig i Afghanistan och Irak, men att politiken mot klimatförändringarna är den största utmaningen.

Innehållet i den klimatplan som Obama-administrationen lägger fram är redan känt. Till år 2030 ska utsläppen av växthusgaser från kraftverk minska med 32 procent jämfört med nivån 2005. Tidigare har det inte funnits några sådana begränsningar i USA.

Barack Obama var tydlig med att det här blir USA:s bidrag in i klimatförhandlingarna i Paris i vinter.

– Genom ett klimatavtal i slutet på året kan vi minska och kanske till och med stoppa utsläppen sa Obama.

Men reglerna är långt ifrån verklighet. De fem största företagen inom kolbrytning har sagt att de ska starta rättsprocesser mot reglerna och flera politiska motståndare till presidenten menar att klimatplanen slår mot jobb och att el kommer bli dyrare.

Obama vet att den kritiken kommer.

– Kritikerna som vi kommer höra har bara ursäkter för att inte göra någonting, och de underskattar amerikanska företag och ingengörer, säger Obama.