Tusentals kurder har gripits

1:55 min

I Turkiet har en våg av gripanden genomförts de senaste veckorna. Myndigheterna kallar de gripna för terrorister, men kurdiska politiker säger att de gripna är deras aktiva.

Efter valet i juni fram tills idag har vi dokumenterat 1 500 gripanden i östra Turkiet och 200 av dem i staden Diyarbakir, säger Abdülselam Inceören som är ordförande för IHD i Diyarbakir - en organisation som samlar information om och hjälper de som grips juridiskt.

Han påpekar att det troligen finns fler - många de inte får rapporter om. De har inte kommit ifatt vad som hänt ens den gångna helgen. Det här är ingen hemlighet. Den turkiska regeringen berättade förra veckan att man gripit 1 300 personer, att det var IS-medlemmar och militanta från PKK och vänstern. Men Abdülselam Inceören ser ett mönster.

– Det är glasklart att det är supportrar till HDP som grips och så de som är knutna till kurdiska PKK, säger han.

HDP är det parti som valdes in i parlamentet med 13 procent av rösterna vid valet i juni. Jag pratade med en representant för AKP, president Erdogans parti, i förra veckan om vad de tycker om den här vågen av gripanden. Har man engagerat sig i terrorism, som är ett brott, då grips man och kommer att prövas i domstol, blev svaret.

Vi tittade in på det lokala HDP-kontoret i Diyarbakirs gamla stad och frågade hur de påverkats av den här vågen av gripanden.

– De attackerade våra kontor, där har folk gripits. Nästan alla kontor har attackerats, säger Ali Riza Cicekli som är ordförande för HDP i Gamla Stan.

Och för honom handlar det om valresultatet.

– Det var efter det som de började gripa oss, så många de bara kunde.