Fördjupad kris i "Karibiens Grekland"

1:05 min

Den ekonomiska krisen i Puerto Rico förvärras. Regeringen där bekräftar nu att den misslyckades med att göra en återbetalning på sina skulder i helgen:

Puerto Rico har kallats Karibiens Grekland på grund av de stora skulderna. Men medan Grekland träffar sina långivare om det nya räddningspaketet faller Puerto Rico djupare ned i sin skuldkris, utan att någon räddning syns till.

I helgen skulle Puerto Rico betala tillbaka 58 miljoner dollar till sina långivare, mestadels investerare som representerar fonder i USA. Men pengarna fanns inte och regeringen bekräftar nu att de har missat betalningen. I stället för 58 miljoner genomförde Puerto Rico en betalning på bara 628 000 dollar på sina obligationslån.

Det naturliga för ett land som ställer in betalningarna är en statsbankrutt och en ordnad omstrukturering av ekonomin, men i och med att Puerto Rico är amerikanskt territorium går inte det. Regeringen driver just nu en lobbykampanj i Washington för att den ska få ansöka om konkurs.

Den totala skulden är på 72 miljarder dollar, motsvarande över 620 miljarder kronor. USA:s regering har sagt att det inte är aktuellt med ett räddningspaket till Puerto Rico.