Få fälls för tjuvfiske

2:24 min

Risken att bli straffad om du tjuvfiskar i Jönköping län är mycket liten. Trots strikta lagar och regler så läggs dom flesta polisanmälningarna om brott mot fiskelagen ner.

– Det händer inte ett skit. Man gör ett arbete men sen när man kommer till polisen med ett beslag med spö och fångster så händer inte mer. Det är mycket frustrerande, säger Peter Ljung som är fisketillsyningsman.

Medan Peter Ljung just polisanmält tre tjuvfiskare på Hökensås med 60 kg lax i bagaget är Länsstyrelsens fisketillsyningsman på Vättern, Mikael Bergström på väg in med sitt beslag. 30 kräftburar som låg omärkta och på fel ställe i Vättern.

– Tittar vi på det som borde leda till någonting är det fruktansvärt dåligt i mina ögon, säger han.

Länets fisketillsyningsmän är frustrerade över att dom flesta av deras anmälningar läggs ner. Och det är inte bara deras känsla - Statistik från polis och åklagarmyndigheten visar att få av brotten mot fiskelagen i länets sjöar, leder till nån form av rättslig åtgärd..

Av förra årets 40 anmälningar ledde en till åtal och en person dömdes till böter, knappt fem procent alltså. Resten lades ner. Ser man till de senaste fem åren har i snitt 85 procent av polisanmälningar lagts ner.

Mikael Bergström vill inte säga att hans jobb är ogjort men menar att fallen läggs ner på grund av polisens okunskap.

– Utan tvekan är det så, säger han.

Mats Rosenqvist som är poliskommissarie i Jönköping håller med.

– Vi är inte duktiga på detta brottet i Jönköping, säger han. Det är mycket som ska utredas, många brott, inte minst grova våldsbrott och de hamnar före i prioriteringsordningen. Vi hinner inte med allt.