Populärt plocka blåbär på buske

1:25 min

Självplock av bär blir allt populärare i Sverige. Men det är inte bara jordgubbar och hallon som erbjuds utan i Vitaby på Österlen går det nu att plocka odlade blåbär.

I helgen var de första mogna och nu tar 400 blåbärsbuskar emot många nyfikna besökare.

En hink med de stora amerikanska blåbären, som växer i små klasar, tar inte lång tid att plocka. Det kan Cecilia intyga, som bor granne med odlingen och som är på plats dagligen för att fylla en hink.

- De är ju så goda. Att de är alldeles solmogna är ju speciellt, förklarar hon sina frekventa besök i odlingen.

Det är en av de första odlingarna i Skåne som erbjuder självplock av blåbär. Den följer en ökande trend av mer självplock, där särskilt hallon ökat i populäritet, enligt LRF och Bärfrämjandet.

För Åsa Önneflod och kollegorna Annelie och Per Assarsson är odlingen en hobbyverksamhet, vid sidan av ordinarie jobb. Till jul ska 400 plantor ha blivit 700 och i takt med att de idag meterhöga buskarna växer gallras grenarna nedtill för att man ska kunna stå bekvämt och plocka.

- Det ska vara bekvämt och gå snabbt att fylla sin hink, säger Åsa Önneflod.

Trots att blåbär i skogen är alldeles gratis lockas många just av de stora blåbären på buske som går att plocka stående.

- Många som kommer hit säger att det går snabbt att plocka till sin paj eller sylt. Smaken går inte att jämföra med skogsbären, den här är lite sötare, men den går hem den också.