"Hudfärgade" plåster finns bara i en färg

På apoteket i Sverige kan du köpa plåster som kallas hudfärgade, men de finns bara i en färg - beige. Den som vill köpa något annat för att matcha sin hudton måste beställa från ett annat land.

Enligt aktivisten Steffi Aluoch är det här inget ovanligt.

– Googlar man "nude dress" då ser man ju vad man menar med nude. Det är verkligen bara ett hav av beige. Man utgår ifrån att alla ens kunder är vita människor. Det går tillbaka till att vi inte värda nog att skapa produkter för, säger hon.

Om du går in på ett apotek och vill köpa plåster består det vanligaste sortimentet av plåster av vita, beiga, blåa, genomskinliga och mönstrade barnplåster. Och på vissa skyltar kallas de beiga för hudfärgade.

Efterfrågan finns

John Womack som är presstalesperson på plåstertillverkaren Cederoth. Han säger att det inte har funnits någon efterfrågan på andra färger men han förstår kritiken om att de beiga plåstren ser ut att vara anpassade efter ljus hy.

– Vi tar till oss av den synpunkten och det är högst rimligt att man ska hitta plåster som passar och syns mindre, säger han.

John Womack säger också att det är ett område som de har halkat efter på, men att de under våren har börjat titta på det här. Och kanske kommer det komma nya nyanser från företaget i framtiden.

Färg är viktigt

Enligt Steffi Aluoch finns det fler liknande exempel där beige kallas för hudfärgat. Hon säger att ofta när en frågar efter hudfärgade produkt i affären så utgår de ifrån att en menar beige.

– Underkläder är vi vana vid, nya foundations som ska passa alla hudtyper. Det tycker jag är komiskt, för det är bara en hudtyp man pratar om då och det är beiga toner, säger hon och fortsätter:

– Det är någon som har bestämt att jag inte har en hudfärg som räknas i samhället. Det är en viss sorts avhumanisering, säger hon.