Svenska drönare säljs till Kina

2:58 min

Ett svenskt företag som producerar obemannade helikoptrar har fått en stororder från Kina. Enligt företaget ska drönarna inte användas militärt, men fredsforskare ser allvarliga problem med affären.

– Det finns helt klart allvarliga problem med en sådan här affär, säger forskaren Siemon Wezeman på Sipri (Stockholms Internationella Fredsforskningsinstitut).

Han forskar kring vapen och vapenindustrin på fredsforskningsinstitutet Sipri och berättar att Kina gjort det till en vana att avancera sin teknologi genom att kopiera det som importeras.

– De har kopierat europeiska vapen och ryska vapen, och använt det för att bygga upp sin egen industri och sin egen vapenarsenal, säger Siemon Wezeman.

Han påpekar också att Kina inte respekterar de mänskliga rättigheterna och att produkter som drönare till exempel kan användas för att övervaka befolkningen.

Företaget som fått storordern från Kina heter Cybaero och ligger i Linköping. Affärssamtalen med Kina började genom att en av företagets styrelsemedlemmar är gift med en kinesisk kvinna som i sin tur har kontakter inom det kinesiska näringslivet. Efter att helikoptrarna demonstrerats på plats gick affären som är värd uppemot 800 miljoner svenska kronor i hamn.

Själva leveransen sker nu stegvis, med några helikoptersystem åt gången. Man får heller inte sälja till vilken kund som helst i Kina.

Eftersom drönarna kan användas för både civilt och militärt bruk måste varje export av dem godkännas av den svenska myndigheten ISP - Inspektionen för Strategiska Produkter.

Men vad drönarna faktiskt ska användas till, det vet inte företaget ännu. De leveranser som än så länge gjorts och fått godkänt av ISP att exporteras har varit till AVIC. Det är ett statligt bolag som i det närmaste är Kinas luftfartsindustri. De både säljer och producerar olika typer av flygfarkoster och liknande. En distributör helt enkelt, som nu kan genomföra egna demonstrationsflygningar av Cybaeros helikoptrar i Kina för potentiella kunder.

Mikael Hult vd på Cybaero säger att de på företaget måste vara medvetna om riskerna med att handla med just Kina.

– Vi måste vara medvetna om att det finns en risk och vi måste se till att det inte sker.Det är väldigt viktigt för oss att vi också säkrar upp så att inte våra system kopieras, det är ju också en risk när det gäller Kina. Men med de avtal som vi har, tillsammans med de personliga kontakter som vi har, det ger oss en möjlighet att hålla koll på det hela, säger Mikael Hult.

Kan man inte, exempelvis, hacka systemen?

– Nej, det bedömer vi blir väldigt svårt. Och om de gör och vi upptäcker det så får vi vidta åtgärder och se till att de slutar, säger Mikael Hult.

Men Siemon Wezeman på Sipri bekymras av affären. Han tror inte att det går att garantera att en odemokratisk stat som Kina inte använder drönarna på fel sätt, eller gör som tidigare och kopierar teknologin.

– Kina behandlar ju inte precis sin befolkning särskilt väl. Dessutom har Kina vid tidigare köp garanterat att man inte ska kopiera något, till exempel hela vapensystem. Ändå har man lyckats kopiera de sakerna. Vill man trots detta handla med Kina, då måste man fråga sig vad man egentligen håller på med, säger Siemon Wezeman.