Pressmeddelande 2015-08-05

Sverige är finskt – ny serie i P1

Över 700 000 svenskar har finsk bakgrund och ännu många fler har någon typ av koppling till Finland, eller till språket. I runt 700 år var Sverige och Finland ett och samma land. Sverige är finskt är en serie i fyra delar om hur Sverige har påverkats av Finland och av finländare, med start 20 augusti i P1.

I fyra avsnitt besöker Programledarna Virpi Inkeri och Ramin Farzin fyra platser som speglar Sveriges finska sidor. I första programmet är de Eskilstuna, sverigefinnarnas huvudstad och pratar med arbetskraftsinvandringens döttrar och söner.

Producenten och musikern Heikki Kiviaho som växte upp i Eskilstuna minns frågan han som fyraåring ställde under resan till Sverige:

– Var är dörren till Sverige, mamma? Var går man in i Sverige?

När båten öppnade sitt bogvisir sa mamman:

– Där är dörren.

I andra programmet berättar Virpi Inkeri och Ramin Farzin om Haparanda som trots långa perioder av assimileringspolitik ändå är Sveriges finskaste stad. I tredje programmet besöker de Torsby kommun och de värmländska finnskogarna. I fjärde och sista programmet är de i Stockholm där Sveriges största finska befolkning bor. Programledarna Virpi Inkeri och Ramin Farzin pratar finska med ministrar och komiker och så undrar de varför den svenska hiphopens mamma är finsk.

– Varje gång jag börjar på en ny arbetsplats frågar folk varifrån jag kommer. De tror att jag är från Marocko eller Turkiet.  När jag säger finsk är det som att de blir besvikna, nästan chockade – Va, är du finsk!?, berättar skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf.

Serien Sverige är finskt sänds i fyra delar med start torsdag 20 augusti kl. 10.35 i P1 och finns för efterhandslyssning på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play. Producent är Erik Hedtjärn.


Pressbild:
Musikern och producenten Heikki Kiviaho kom till Eskilstuna som fyraåring. Idag jobbar han på ett kulturcentrum i en gammal tegelbyggnad, en ombyggd fabrikslokal där många av de finska arbetskraftsinvandrarna jobbade med att sätta ihop traktorer. Foto: Virpi Inkeri/Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3557935_3000_2250.jpg
 

För mer information och intervjuer, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

Erik Hedtjärn, producent
erik.hedtjarn@sverigesradio.se
0737-890710