Ryska UD: Hemskickad diplomat svar på "ovänligt agerande"

1:00 min

Det diplomatiska ordkriget mellan Sverige och Ryssland går vidare. I dag gav ryska utrikesdepartementet sin förklaring till att en svensk diplomat i Moskva förklarats som icke önskvärd.

Det tog 18 timmar för ryska UD att komma med ett ganska hårt formulerat officiellt uttalande. Det är på bara några rader och där bekräftas först och främst att en svensk diplomat beordrats att lämna Ryssland.

Man säger att det är ett svar på Sveriges "ovänliga agerande", och man syftar där på att en rysk diplomat tidigare förklarats icke-önskvärd i Sverige.

I uttalandet antyds sedan att relationerna mellan Sverige och Ryssland kommer att försämras. Det är obegripligt, skriver ryska UD, att den svenska sidan efter att ha gjort en ovänlig handling spekulerar om hur det kan påverka de svensk-ryska förbindelserna i negativ riktning.

Man menar att det är Sverige som har det fulla ansvaret för de följder som den här provokationen kan komma att få.

Tidigare, i ett svar till utrikesminister Margot Wallströms artikel nyligen i Dagens Nyheter, skrev den ryska ambassaden i Stockholm att den artikeln vara att betrakta som "anti-rysk".