Tyskland hotas av folkmordsrättegång

2:00 min

Tyska staten kan komma att dras inför domstol för det folkmord som begicks mot folkgrupperna herero och nama i Namibia i början på 1900-talet.

--Vi kommer inte ge upp, vi kommer göra vad som krävs för att få rättvisa.

Alla herero - män, kvinnor och barn - skulle dödas. Det var innebörden av den order som den tyska generalen von Trotha delade ut 1904, efter att hererofolket gjort uppror i den dåvarande tyska kolonin Sydvästafrika – dagens Namibia.

Under två månader massakrerades tiotusentals människor, och därefter samlades de överlevande ihop i koncentrationsläger, där ännu fler människor dog på grund av svält, hårt arbete och sjukdomar. Även namafolket, som också tog till vapen mot tyskarna, drabbades hårt.

Tyskland har länge varit under press att erkänna det som hände som folkmord. Och även om det har tagit tid, så verkar det som att ett erkännande snart kommer att komma till stånd. Förbundsdagens president har redan kallat händelserna för folkmord, och det ska nu pågå samtal mellan Namibia och Tyskland om ett gemensamt uttalande i frågan.

Men om det kommer komma någon offentlig ursäkt och om det kommer betalas ut något skadestånd – det är oklart.

Nu har representanter för herero- och namafolket i Namibia bestämt sig för att driva fallet rättsligt, med hjälp den brittisk advokatfirman Doughty Street Chambers. Samma advokatfirma som vann det uppmärksammade Mau Mau-fallet mot den brittiska staten, som rörde övergrepp motståndare till kolonialväldet i Kenya.

Advokatfirman Doughty Street Chambers bekräftar för Ekot att de är beredda att driva fallet – och detta oavsett om det kommer ett formellt erkännande från Tyskland eller inte.