Linköping

Cybaero lovar kontrollera drönare i Kina

1:18 min

Linköpingsföretaget Cybaero kan sätta de obemannade helikoptrarna ur bruk om den planerade exporten till Kina skulle leda till att dessa hamnar i orätta händer.

Det säger företagets vd Mikael Hult apropå kritik från svenska fredsforskningsinstitutet Sipri mot den pågående storaffären på 70 helikoptrar.

Det är vapenexperten Siemon Wezeman vid fredsforskningsinstitutet Sipri som ser en allvarlig risk för att kunden, det statlig kinesiska luftfartsbolaget Avic, kopierar helikoptersystemen och bygger egna för militärt bruk. Han motiverar detta med att många kinesiska företag arbetar just så, de köper för civilt bruk, kopierar och utvecklar sedan militära produkter.

Linköpingsföretaget Cybaero för just nu diskussioner med Inspektionen för strategiska produkter om tillstånd för exporten som är värd uppåt 800 miljoner kronor. Företaget fick i höstas avslag bland annat för att det var oklart hur helikoptrarna slutligen skulle användas.

Cybaeros vd Mikael Hult säger till P4 Östergötland att den kinesiska kunden tänker använda helikoptrarna enbart för olika civila samhällsuppdrag, exempelvis till miljökontroller, kustbevakning och räddningstjänst .

Om kunden skulle bryta mot överenskommelsen, kan Cybaero, enligt Hult, agera genom kontroll av programvara samt service och underhåll.