Att säga ja till donation kan rädda liv

11 min

Ungefär 750 svenskar väntar idag på ett eller flera organ, en väntan som är mycket svår och oviss. Emma Dalman gick igenom en hjärttransplantation 2013.

- Jag har aldrig känt mig så försvarslös som när jag stod på väntelistan. Jag kunde inte göra någonting. Det är en konstant spänning i kroppen hela tiden. Man kan låtsas att man inte tänker på det men det gör man. De kan ringa om tio sekunder, om en minut, en månad eller ett år. Eller så kanske de aldrig ringer, berättar Emma Dalman.

I augusti 2012 drabbades hon av akut hjärtsvikt och fick veta att hon behövde ett nytt hjärta. 2013 blev hon transplanterad och att få det nya hjärtat gjorde enorm skillnad. Idag kan Emma och träna och leva sitt liv som vanligt.

- Det är helt otroligt. När jag stod på väntelistan kunde jag knappt ta tre snabba steg. Det tog stopp, det kändes som om benen höggs av och man kunde inte göra någonting. Jag fick vila tre fyra gånger i en trappa med tio trappsteg och att bädda sängen var jättejobbigt.

I år har hon påbörjat en Svensk Klassiker, med Vasaloppet, Vätternrundan och Vansbrosimmet. I september väntar Lidingöloppet.

Efter en transplantation, blir man inte rädd att något ska hända med det nya hjärtat?

- I början kände jag efter hela tiden. Jag var jätteförsiktig och rädd. Men allt eftersom jag märkte att det gick bättre så vågade jag träna på. Jag har också tagit inspiration av andra som tränar. Men jag gör det här under väldigt säkra former med många kontroller. Mina läkare tycker att det är jättekul att jag gör det här, säger Emma Dalman.

Varje år dör omkring 50 personer som finns med i väntelistan för ett donerat organ.

Att ta ställning till organdonation tar inte många minuter men det är oerhört viktigt. Det menar landshövding Kenneth Johansson som även är ordförande i Socialstyrelsens donationsråd.

- Alla kan vi göra en insats genom att ta ställning och göra tydligt och klart hur vi vill ha det när vi lämnar jordelivet, säger Kenneth Johansson.

Till exempel kan man prata med sina anhöriga och vänner och berätta om man vill donera sina organ. Man kan även fylla i ett donationskort och förvara i sin plånbok eller digitalt i mobiltelefonen, och man kan anmäla sig till Socialstyrelsens donationsregister

- Vi har en svag ökning av organdonatorer i Sverige. Det är positivt men det räcker inte, säger Kenneth Johansson.