Danmark

Danskarna mer skeptiska till tv-licensen

I Danmark ökar ifrågasättandet av public service och systemet med licens-avgift.
En undersökning, som Jyllands-posten beställt, visar att många danskar gärna hade bytt bort delar av Danmarks Radios utbud mot en lägre licens.

Över 62 procent av danskarna skulle vilja ha möjligheten att välja bort delar av Danmarks radios utbud mot en lägre licens, visar undersökningen. Det är en ökning från förra året, då siffran var 51 procent.

I Danmark måste man betala medielicens, som det kallas där, om man har en apparat som kan ta emot tv och radio från licensfinansierade kanaler, vilket ju även innefattar datorer och mobiltelefoner. Det är ett system som upprepade gånger kritiserats. Bland annat för att det närmast är omöjligt att kunna välja bort licensen och att den därmed blir en form av dold skatt.

I folketingsvalet lanserade partiet Liberal Alliance förslaget om att en abonnemangs-avgift skulle ersätta medielicensen, att man helt enkelt betalar för vad man ser. Och danskarnas medievanor verkar också ändra på sig, undersökningen visar att 40 procent använder streamningstjänster som Netflix - ett alternativ till traditionella tv-medier där tittaren själv bestämmer när man ser programmen. I Folketinget har nuvarande licensmodell stöd av socialdemokraterna, Radikale och Socialistisk folkeparti, medan bland andra Dansk folkeparti, Liberal alliance och Venstre är öppna för en diskussion om andra modeller.

Danmarks Radios generaldirektör Marie Rörbye Rönn är inte särskilt imponerad av undersökningen och säger till tidningen Media watch att om man frågar befolkningen om den vill spara pengar med "Om det är möjligt att spara på licensen, skulle du då välja bort något?" så får man svaret lite som som man ställer frågan. Och att hon befarar att de små kanalerna som P1 och P2 skulle försvinna om danskarna bara skulle betala för det man använder.