Regeringen vill utreda hur mikroplaster i miljön kan stoppas

1:41 min

Regeringen vill hejda spridningen av mikroplast i miljön, alltså mycket små plastrester som till slut hamnar i haven och havsdjuren. Naturvårdsverket får i uppdrag att kartlägga spridningen och föreslå åtgärder.

– Vi som människor ska inte mata vilda djur med plast. I dag använder vi väldigt mycket plast i vårt samhälle, som förr eller senare hamnar i haven och också bryts ned till mikroplaster, säger miljöminister Åsa Romson (MP) och fortsätter:

-- Det här varnar ju forskarna för att det är inte hälsosamt, inte för djuren som lever i havet och det kan i förlängningen också hota människors hälsa

Mikroplasterna kommer bland annat från hudvårdskrämer och från fibrer som följer med tvättvattnet då vi tvättar fleecekläder och plädar. Plast från konstgräsplaner är ett annat exempel.

Forskare varnar för att plasten inte bryts ned och att det inte går att rena bort ur haven när det väl hamnat där.

Sen tidigare kartlägger Kemikalieinspektionen hur hudvårdsprodukter med mikroplast kan förbjudas.

– Deras uppdrag är att se om det går att förbjuda mikroplaster i vissa produkter, som är onödiga utifrån att de skadar miljön mer än de faktiskt gör nytta, att det finns andra material att använda som bryts ned till exempel, eller som vi kan rengöra oss med på ett mer miljövänligt sätt.

Så när kan ett förbud komma?

– Kemikalieinspektionen jobbar prioriterat med det uppdraget, det kan nog ta ett år till innan det finns förslag därifrån. Vi jobbar naturligtvis inom EU med detta, många produkter vi använder i Sverige är importerade. Det gäller attt jobba på flera nivåer.

Detta är ett typiskt globalt problem, vad gör du där?

– Sverige har jobbat aktivt bland annat inom OSPAR som är den regionala havsmiljökonvention där vi diskuterat mikroplaster mest och där man antagit en del åtgärder där länderna ser över produktanvändningen, säger Åsa Romson och fortsätter:

– Holland är ett land som gör det nu, tillsammans med dem tar vi lite ledartröja i de här samtalen, och försöker få fram metoder för hur vi kan minska spridningen av mikroplaster så vi kan sprida det till fler länder.