Sameblod - en film om att förneka sitt samiska arv

2:30 min

Den här veckan börjar inspelningen av en långfilm i samisk miljö i Hemavan-Tärnaby-fjällen. Den heter Sameblod och handlar om det val som många unga samer ställts inför: att stanna i det samiska samhället eller att avsäga sig det samiska och bli "svensk".

– Den handlar om två sydsamiska systrar på 30-talet, där den äldre, Elle-Marja, går nomadskola med sin lillasyster men så bestämmer hon sig för att lämna allt och bli en annan. Så hon blir svensk och drar till Uppsala, berättar regissör Amanda Kernell.

Nu börjar filmandet i fjällvärlden, sedan fortsätter man i Stockholm och Uppsala. Men teamet har ännu inte fått tag i alla tidstypiska föremål och kläder som behövs:
– Vi är väl fortfarande på jakt efter en del äldre koltar. Det är en hel skolklass som är med och de flesta har koltar av modernare snitt.

Den här filmen hänger ihop med kortfilmen Stoerre Vaerie (på svenska Norra Storfjället), som visats på festivalen Sundance i USA och som vann publikens pris på Göteborgs filmfestival tidigare i år. Den handlar om samma person, Elle-Marja, som vuxen. Hon har för länge sedan lämnat det samiska och dessutom tagit starkt avstånd från den kulturen.

I långfilmen backar vi tillbaka till 30-talet. Vad var det som fick den unga Elle-Marja att fatta sitt beslut? Långfilmens titel, åtminstone arbetsnamnet, är som sagt Sameblod, en titel som kanske får en och annan att höja på ögonbrynen. Amanda Kernell säger att den heter så eftersom den kommer att ta upp den tidens rasbiologi. Den kommer också att skildra nomadskolorna dit de samiska barnen skickades och fick tillbringa långa tider hemifrån, och där förhållandena kanske inte var de bästa.
– Hur ska man hantera det där med att det språket du pratar ska inte pratas, som kanske är det enda språk du kan. Vem ska jag vara då, säger Amanda Kernell.

Filmens producent: Lars G Lindström. Produktionsbolag: Nordisk Film Production AB.