Djurben och silverföremål hittade i Paviken

1:27 min

Arkeologiska utgrävningar i Västergarn avslutas nu och i sista sekund hittade arkologerna en stor eldhärd.

Idag avslutar arkeologerna jakten efter liv från vikingatiden vid Paviken i Västergarn .

Efter tredje sommaren går projektet in i sin slutfas och nästa år så blir det inga mer grävningar, utan sammanställningar och skrivande.

- I sista sekund hittade vi en ny anläggning, en stor härd. Mycket brända djurben, och lite obrända djurben, nitar och spikar av järn, och nu sista dagen några silverföremål.  Man får kanske en annan bild i huvudet än vad det faktiskt ser ut som. Det är två väldigt små plattor av silver med lite dekoration på, berättar Amanda Karn som har lett utgrävningarna.

Paviken vid Västergarn var under vikingatiden en väl skyddad havsvik. Där fanns bosättningar och verkstäder, och rester av båtlänningar. Under sommaren har en grupp studenter från Danmark, Norge och USA grävt där. Martha Pets från USA är en av dem, hon studerar inte bara arkeologi, utan också osteologi och det är hon som kommer att få titta på alla brända djurben som hittats. Utöver de senast funna benen så kommer hon även att undersöka en massa ben som hittades här redan på 70-talet men som inte undersökts ännu.

-Djurben är underskattade, de kan berätta så mycket om hur människor levde och vad de gjorde, säger Martha Pets.