Nya bostäder kan undantas amorteringskrav

1:36 min

Nybyggda bostäder kan komma att undantas från kravet på amortering på bolån om det införs nästa år, enligt Dagens Industri.

– Ja det är något som vi diskuterar från regeringens sida med de borgerliga partierna och med Vänsterpartiet. Och det finns naturligtvis både för- och nackdelar om man gör den typen av undantag. Det blir färre bostäder som omfattas av kravet, men å andra sidan är det viktigt att man får fram nyproduktion också. Nu får vi tillsammans avväga de aspekterna, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

När kan ni komma fram till någoting tänker du?

– Jag hoppas att vi kan forsätta diskutera detta nu efter sommar och att de samtalen kan flyta på smidigt. 

Om Finansinspektionen fått som den hade velat skulle ett amorteringskrav på bolån redan ha införts. Men i våras drog myndigheten tillbaks förslaget som inte hade fullt stöd i lagen.

Nu är det upp till regeringen att få till en lagändring.

Från början var tanken att amorteringskraven skulle gälla för alla nya bolån men flera Allianspartier vill att lån på nybyggda bostäder ska undantas.

De menar att amorteringskrav på nya lägenheter riskerar att minska byggandet.

Förhoppningen är att en bred politisk överenskommelse om amorteringskraven ska bli klar så att de nya reglerna kan införas nästa sommar.

– Ja jag tycker det är viktig att man försöker ta fram ett amorteringskrav, sen kan man diskutera exakt hur det ska utformas. Men hushållens skuldsättning som ju stiger väldigt mycket är oroande. Det är viktigt att säga, säger finansminister Magdalena Andersson (S) och fortsätter:

-- Men det finns annan aspekt på det här och det är hur många bostäder som byggs. Där är det viktigt att regeringen kommer fram med kraftfulla åtgärder för att få upp bostadsbyggandet och det planerar vi inför hösten.