Polens nye president vill ha mer Nato

1:48 min

I dag svors Polens nye president Andrzej Duda in på sin post. Den 43-årige Duda vann presidentvalet tidigare i år och i sitt första tal i parlamentet sa han att han bland annat att ska arbeta för en större närvaro från försvarsalliansen Nato i Polen och Östeuropa.

Klockan var strax efter tio i förmiddags när Andrzej Duda lyfte högerhanden och svor presidenteden inför talmannen i den polska riksdagen Sejmen.
Han lovade i eden bland annat att som polsk president arbeta för nationens säkerhet och alltid följa dess konstitution.

Applåderna för den nye presidenten bröt ut när talmannen sagt sitt avslutande tack till Duda.

Det var ett högtidligt ögonblick för den i sammanhanget unge Duda. I presidentvalet tidigare i år besegrade han något överraskande den sittande presidenten Bronislaw Komorowski med knapp marginal. Innan han blev president tillhörde han det konservativa partiet PiS, Lag och Rättvisa, och var ledamot i Europaparlamentet.

Men bytet på presidentposten i Polen är också ett viktigt ögonblick politiskt sett för landet. Presidenten har visserligen mest ceremoniella uppgifter men har också ett visst inflytande, både inrikes - och utrikespolitiskt.

Duda fokuserade mycket på utrikespolitiken i sitt inledningstal. Han lovade att arbeta för starkare säkerhetsgarantier från försvarsalliansen Nato och sa att både Polen och Östeuropa i stort behöver mer närvaro från Nato i ljuset av Rysslands agerande i Ukrainakonflikten.

Med Duda på presidentposten har nu alltså Polen en president med bakgrund i det konservativa partiet PiS och en regering som styrs av ärkerivalerna i det borgerliga partiet PO, Medborgarplattformen, under ledning av premiärminister Ewa Kopacz.

Och även om Duda som president nu lämnat sitt parti, så blev han också inrikespolitisk i sitt tal. Bland annat lovade han att arbeta för att sänka pensionsåldern igen, en av den sittande regeringens prestigefrågor har varit att höja den.

I slutet av oktober går Polen till parlamentsval. Partiet Lag och Rättvisa, under ledning av partiledaren Jaroslaw Kaczynski har som mål att återta makten, och valet av Duda till president hoppas man ska hjälpa.

Allt talar för att det precis som i presidentvalet i våras också blir ett mycket laddat och jämnt parlamentsval i Polen.