Mjölk i lösvikt ger bonden bra betalt

1:44 min

Färsk gårdsmjölk i lösvikt har gjort succé i en livsmedelsbutik i Fristad. För butiken är satsningen ett sätt att kunna ge mjölkbonden bra betalt för mjölken och möta kundernas efterfrågan på närproducerat.

Mjölkautomaten i Ica-butiken i Fristad utanför Borås har varit på plats i några veckor. Kunderna får köpa glasflaskor, som de får fylla själva i automaten och kan återanvända.

– Man ställer in den miljövänliga glasflaskan i maskinen här och håller in knappen, visar Andreas Persson på butikens mejeriavdelning.

Att fylla en enliters glasflaska kostar 15 kronor – alltså betydligt mer än den vanliga tetraförpackade mjölken. Men trots det högre priset så har försäljningen snabbt kommit igång bra.

– Vi säljer 600-700 liter i veckan nu och det ökar hela tiden. Så det är jättekul, säger Andreas Persson.

Mjölken hämtas dagligen på en gård bara några kilometer bort. Andreas Persson sticker inte under stol med att butiken hoppas att den ekologiska gårdsmjölken på sikt ska bli lönsam för egen del. Men han säger också att en viktig anledning till satsningen är att den ger butiken möjlighet att ge bonden bra betalt för mjölken.

– Man hör så mycket nu om att mjölkbönderna inte har det så bra ställt, att de går plus-minus-noll eller till och med går back när de säljer till de större företagen. Som vi gör nu så får de väldigt bra betalt i stället.

En anledning till att försäljningen går så bra, menar Andreas Persson är att det finns en stor efterfrågan på närproducerade, ekologiska livsmedel.

Men han säger att många kunder också tycker att det är bra att den lokale mjölkbonden får bättre betalt för sin mjölk, och att de därför själva är beredda att betala mer.

En av butikens kunder, som ännu inte provat mjölkautomaten, är Christer Benjaminsson. Han är själv lantbrukare och har tidigare haft mjölkkor, och han tycker att butikens tanke att kunna ge bonden bättre betalt för mjölken är bra.

– Jag tycker att den idén är super. Jag tittar på Arlas pris till bönderna idag som ligger på 2,60 eller 2,58 kronor litern. 1986 när vi hade kor, då fick vi 3,12 – då gick det jättebra att vara mjölkbonde.

Ica-butiken i Fristad är en av de första livsmedelsbutikerna i landet att sälja närproducerad mjölk i glasflaskor som kunderna själva får fylla. Vad de själva känner till i butiken så är det bara en Ica-butik i Åre som provat konceptet tidigare.

– Vi är i alla fall bland de första. Men efter att vi började har vi fått en hel del samtal från andra butiker som hört talas om vår satsning och är intresserade. Och en bonde ringde och ville ha telefonnumret till "vår" bonde för att höra sig för om den pastöriseringsmaskin han skaffat, berättar Andreas Persson.