Sen kräftpremiär i sommar

1:38 min

I helgen håller många traditionsenligt säsongens första kräftskiva. Men kallare än vanligt vatten i svenska sjöar har gjort att kräftorna blivit lite sena i år. Även så i Hofors där fritidsklubben på stålkoncernen Ovako laddar inför det årliga kräftfisket i sjön Storgösken.

– Så många som möjligt vill ju fiska kräftor här och det är en familjetradition att man gör sin lilla lägereld. Man fiskar och man myser och man går runt och pratar, säger Leif Hammarström som är styrelsemedlem i fritidsklubben som arrangerar fisket som i år är framflyttat några veckor till den 21 augusti.

Traditionsenligt har man i Sverige inlett kräftfisket i svenska sjöar den 7:e augusti. Traditionen kommer ifrån att det fram tills 1994 var förbjudit att fiska kräftor innan dess, för att förhindra överfiske.

Men i år är kräftorna lite sena, och det beror på att det varit kallare i vattnet. När kräftorna växer måste de ömsa skal och eftersom skalet fungerar som kräftornas skelett så har de lite svårt att röra sig innan ett nytt växt ut, berättar Lennart Edsman, kräftforskare på Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Innan det där är klart så går de inte in i en bur. Det innebär att då får man inte upp kräftorna. Eftersom det varit kallt och dåligt väder i stort sett hela Sverige så har de inte ömsat klart, säger Lennart Edsman.

Trots detta har ändå handeln med kräftor börjat komma igång. På Melanders Fisk i Östermalms Saluhall i Stockholm har de sålt kräftor redan i några veckor men försäljningen har kommit igång ordentligt den senaste veckan.

Att det finns färre kräftor än vanligt har gjort att priset tvingats upp något, men än så länge finns ändå kräftor så det räcker till de som vill köpa.

– Senare i slutet på augusti när kräftskivorna kommer igång, då kan det uppstå problem, säger Inger Stridsberg på Melanders Fisk.