Manifestation i Hjo mot miljöhot kring Vättern

2:48 min

Det är Aktion Rädda Vättern, ARV, som står bakom manifestationen som syftar till att uppmärksamma att dricksvattenkvaliteten i Vättern kan vara hotad i framtiden av den planerade gruvdriften i Norra Kärr i Jönköping och militärens ansökan om att utöka sin övningar ovanför Vättern.

– Det här är en illustration, detta är pedagogiskt för att visa vilka hot som finns mot Vättern, säger Bengt Eriksson ordförande i Aktion Rädda Vättern.
Framför honom står genomskinliga plastkuber med olika exempel på miljöhot som hotar Vättern.

– Det är både när försvaret använder Vättern som skjutbana och skjuter med blyad ammunition. Dessutom finns tillstånd att borra efter gas i Motalabukten i Vätterns botten. Då får man upp borrkax redan vid provborrning och ska man sedan producera gas så får man upp väldigt allvarliga ämnen, säger Bengt Eriksson.

I Motala utfördes manifestation med att båtar åkte ut på sjön i samlad trupp för att visa sitt missnöje. Sen utfördes flera olika aktioner på land runt om Vättern. Och i Hjo spelar Bengt Eriksson upp ljud från en flygövning så att förbipasserande ska få en smak av vad som hotar området om försvaret får tillstånd att öka sina övningar från 20 dagar per år till 50. Och ökar övningarna så ökar även ammunitionen som sedan ligger kvar på botten.

– Det här är ett betydande miljöproblem, säger Bengt Eriksson.