Han använde cannabis som smärtlindring - åtalas

1:49 min

Andreas hittade ingen hjälp för sin smärta. Då fattade han ett drastiskt och olagligt beslut. Att odla och bruka cannabis. Nu åtalas han för narkotikabrott.

En rättegång vid Västmanlands tingsrätt idag lockade ovanligt många åskådare. Den handlade om 36-årige Andreas Thörn från Västerås, som står åtalad för att ha odlat och brukat cannabis i hemmet.

Andreas är förlamad från bröstet och nedåt efter en olycka och sitter i rullstol sedan 20 år tillbaka och han menar att cannabis är det enda som lindrar hans smärtor i kroppen.

– Jag har begått ett brott och det erkänner jag, men har jag gjort något fel för att jag värnar om min hälsa, säger Andreas till P4 Västmanland efter avslutad rättegång.

Stödet Andreas fick under rättegången kom från en grupp personer som tycker att lagstiftningen behöver ändras så en möjlighet till reglerad medicinsk cannabis ska finnas.

– Andreas har brutit mot lagen men han är ingen brottsling. Vi har en väldigt märklig syn på cannabis när vi påstår i Sverige att den inte har några medicinska möjligheter, säger Jens Waldmann.

– Han ville inte skadad någon annan utan behövde den medicinen, den är bättre än att missbruka metadon, säger Nina Murandi.

Andreas har alltså odlat och brukat cannabis hemma i sin villa i Västerås. Något som är olagligt och det visste Andreas. När poliserna knackade på hemma hos Andreas i januari i år beslagtog polisen 3 cannabisplantor och en burk torkad cannabis.

Men efter 18 år i rullstol och dålig effekt av tunga läkemedel, valde Andreas att använda cannabis som smärtlindring, något han läst att andra personer i hans situation fått hjälp av och under de två år han gjorde det upplevde han god smärtlindring och ett drägligare liv.

Dom väntas den 24 aug.