Franska museer kan bli turistvänligare

1:34 min

De välbesökta muséerna och monumenten i Frankrike kan göra mer för att vara välkomnande åt utländska turister. Det visar en ny rapport som nu föreslår mer generösa öppettider och mer information på andra språk än franska.

Det franska nationalmuseet Louvren i Paris är världens mest besökta museum, nära 10 miljoner besökare varje år och 70 procent av dem är utlänningar.

Men först nu inleds arbetet med att översätta alla skyltar i museet också till engelska och spanska, ett arbete som kommer att ta tre år att genomföra. Dessutom ska guidade visningar på de språken genomföras mer regelbundet.

Arbetet är en direkt följd av en rapport från två franska parlamentariker som undersökt hur turister upplever sina besök i Frankrike och som tidningen Le Figaro skriver om.

Mer än 80 miljoner turister besöker Frankrike varje år och de är ofta nöjda, mest kritiska är turister från asiatiska länder; kineser, koreaner och japaner. De anser att kunskaperna i engelska ofta är dåliga och att öppettiderna på museum och monument är allt för snåla och önskar att de öppnade klockan åtta på morgonen hellre än klockan 9 10 eller 11.

Att, som det ofta är utanför storstäderna, museer håller stängt under några timmar mitt på dagen, är kontraproduktivt, skriver politikerna.

Långväga turister besöker ofta flera europeiska storstäder under mycket kort tid och Frankrike som hoppas ha 100 miljoner turister år 2020 - måste bemöda sig om att ännu fler besökare ska vara nöjda, säger politikerna bakom rapporten.