Rekordår för mördarsniglarna

2:13 min

Det är ett rekordår för mördarsniglar över hela landet, och det är den fuktiga väderleken som har gynnat dem.

- Det här med återkommande regn och att det har varit fuktigt har varit alldeles idealiskt för dem. De tycker inte om när det är torrsommar, som förra året till exempel, då var det väldigt få, säger Tord Näslund, trädgårdsrådgivare på Hushållningssällskapet i Värmland.

Mördarsniglarna, eller spansk skogssnigel som den egentligen heter, förökar sig snabbt. Under en säsong kan det bli flera generationer. Dessutom sprids dess ägg lätt med jord på trädgårdsväxter, och om man har otur kan äggen till och med fastna på skor, berättar Tord Näslund.

Mördarsnigeln är släkt med våra vanliga svarta sniglar, men då de svarta sniglarna främst äter döda växter tycker den mördarsniglarna om levande växter - som våra blommor och salladen i grönsakslandet. För bönderna är mördarsniglarna också ett gissel om de förekommer i stort antal i gräsvallarna, då för många sniglar i ensilagebalarna gör att fodret blir förstört.

För den som vill rensa bort dem ur sin trädgård rekommenderar Tord Näslund att klippa av dem med sax eller sekatör eller använda kokhett vatten så att de dör så snabbt som möjligt. På längre sikt tror han att det är nödvändigt att använda järnfosfat som marknadsförs under olika namn i handeln.

- Det äter de upp och tappar aptiten. De förstörs invärtes i matsmältningen, säger Tord Näslund.