Caitlin fick sparken när arbetsgivaren inte längre fick bidrag från Arbetsförmedlingen

1:32 min

Efter en månad på restaurangjobbet krävde arbetsgivaren att Caitlin Thyrén skulle gå till Arbetsförmedlingen och få ett bidrag för att få behålla jobbet. Men när bidragsperioden tog slut fick hon sparken.

Det var genom en kompis som hon fick jobbet på restaurangen i Ängelholm. Men efter att 22-åriga Caitlin Thyrén hade arbetat en månad sa arbetsgivaren att hon skulle gå till Arbetsförmedlingen och fråga efter ett arbetsstöd, så att han skulle få kompensation för att kunna ge henne lön.

Strax innan arbetsgivaren skulle börja betala hela lönen så sa han att hon inte behövde komma in igen. Trots att hon var schemalagd flera veckor framöver.

– När vi väl hade pratat med facket så erkände han ju att han inte hade råd att ha kvar mig på grund av att han inte fick bidraget längre, säger Caitlin Thyrén.

Ska hjälpa långtidsarbetslösa

Det finns flera olika typer av bidrag som arbetsgivare kan få för att anställa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Caitlin Thyrén var anställd genom nystartsjobb som riktar sig till unga, nyanlända eller långtidsarbetslösa. Tanken med stödet är att arbetsgivaren ska stå för hela lönen, i takt med att den anställda lär sig jobbet.

 – Det är inte så lätt som ungdom nu som det var förr, man hör ju alltid av ens föräldrar att det var jättelätt. Att de inte ens gick gymnaiset men ändå fick jobb direkt. Jag tycker det känns lite orättvist, säger hon. 

Många som utnyttjar bidragen

Förra året jobbade i snitt 137 000 personer varje månad med stöd av Arbetsförmedlingen, varav nästan 50 000 var nystartsjobb. Och det blir allt vanligare med anställningar där Arbetsförmedlingen bekostar stora delar av lönen.

Förra året hade bara en tredjedel av de som ingått i ett nystartsjobbprogram fått jobb efter bidragsperiodens slut, trots att tanken är att bidraget ska vara en skjuts in i en långvarig anställning. 

Facken får in flera ärenden

Både Handels och Hotell- och restaurangfacket säger att de får allt fler ärenden om att bidragen utnyttjas av arbetsgivare för att få billig arbetskraft.

– Reglerna är som de andra jobben. Du får en tjänst hos arbetsgivaren, inga konstigheter, säger Maria Bergqvist som är ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

Hon vittnar om anställningar försvinner samma dag som arbetsstödet upphör. Arbetsgivaren brukar då hänvisa till att Arbetsförmedlingen inte längre betalar ut bidrag.

–  Jag försöker förklara att anställningen och bidragsperioden inte hänger ihop, att de är skyldiga att betala, men de förstår oftast inte det, säger hon. 

Ser till att företag stoppas

Men Arbetsförmedlingen tycker att de tar sitt ansvar genom att se till att stoppa sådant. 

– Om det är en enstaka arbetsgivare som systematiskt utnyttjar systemet, då har vi ett ansvar att utreda detta på arbetsförmedlingen, vi måste då utreda om det föreligger en risk för en felaktig utbetalning, säger Jeanette Azinovic som jobbar på Arbetsförmedlingen.