Östergötland

Säljakt rättar inte till fiskeproblemet

1:25 min

Sälarna i Östersjön ökar och sen några år får skyddsjakt på sälar bedrivas. Världsnaturfonden, WWF, tror inte på att utöka jakten för att skydda fisket som vissa yrkesfiskare vill.

– Att skjuta några hundra sälar för att minska fiskeskadorna går inte. Ofta är det några få individer som ställer till de stora skadorna på näten. Så skjuta några hundra för att komma åt några få som orsakar skadorna är det banne mig inte etiskt rätt, säger Tom Arnbom, Världsnaturfondens talesperson för biologisk mångfald.

Som vi berättade i morse så har sälen ökat i Östersjön och man tror nu att det finns omkring 45 000 gråsälar. Sälar som orsakar skador på yrkesfiskarnas redskap.

Christer Karlsson som är yrkesfiskare i Gryt utanför Valdemarsvik tycker att fler sälar borde skjutas.

– Det borde vara allmän jakt på säl. Till en viss mån skulle det hjälpa, säger Christer Karlsson.

350 gråsälar får i år skjutas längs den svenska östkusten, men som det är nu skjuts inte så många sälar som är tillåtet att skjuta och en av anledningarna till det är att det är en besvärlig jakt och en jakt som många jägare tycker känns onödig, eftersom
de inte får sälja kött, späck och skinn från säl längre efter beslut efter ett beslut av världshandelsorganisationen WTO.

Karl Bertil Johansson är av jägarna som inte vill skjuta djur som sen inte kan användas till något.

– Personligen så har jag väldigt svårt för att skjuta bara för sakens skull. Ska jag skjuta en säl så vill jag att jag får upp den, så jag kan ta prover på den, och sen att jag kan använda produkten. När jag inte kan ta hand om mer kommer jag heller inte skjuta, säger Karl Bertil Johansson.