Svårt hitta ersättare till maestro

President Bush försöker övertala den amerikanske centralbankschefen Alan Greenspan att sitta kvar några månader till.

Alan Greenspans mandat som chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve löper ut den 31 januari nästa år. Drygt en månad senare fyller han 80. Men det är svårt att hitta någon ersättare till Greenspan som efter 18 år som man säger här ”blivit en del av landskapet”. Vita Huset vill att Greenspan stannar kvar till nästa sommar, då slår han rekord som den längst sittande Federal Reserve chefen.

Men Greenspan själv är måttligt intresserad av just det rekordet. När han igår examenstalade till ekonomistudenter sa han -Jag har mer gemensamt med er än ni tror. Jag ska också strax söka jobb. En av 79-åringen Greenspans käpphästar är att det är både ekonomiskt och mänskligt önskvärt att människor fortsätter att arbeta efter 65.

                       Ny statistik gladde
Greenspan kunde glädja sig åt ny statistik som visar att inflationen i april var 0.5 procent men viktigare när oljepriset och livsmedelspriserna räknas bort så låg priserna helt stilla för första gången på 18 månader. Den måttliga inflationen, oljepriset som sjönk under 47 dollar per fat och beskedet att maestro Greenspan kanske blir kvar ett halvår till gjorde att Dow Jones index visade 1,3 procent upp vid New York börsens stängning.

Thomas Nordegren Washington
thomas.nordegren@sr.se