Amnesty International: Sexhandel bör avkriminaliseras

2:07 min

Sexhandel bör avkriminaliseras - det har Amnesty International beslutat i en omröstning.

På sitt rådsmöte i Dublin beslutade Amnesty International under tisdagen att arbeta för en avkriminalisering av alla delar som rör prostitution, alltså även sexköp och bordellverksamhet.

Den svenska sektionen av Amnesty röstade emot. Katarina Bergehed, som är ansvarig för kvinnorättsfrågor hos svenska Amnesty beklagar beslutet.

– Svenska Amnesty har röstat emot det här förslaget. Framför allt så är inte vi alls övertygade om att organisationen tillräckligt visat att just avkriminalisering av alla kringaktiviteter av sexköp skulle förbättra situationen vad gäller de mänskliga rättigheterna för personer som säljer sex, säger hon.

Men en majoritet av de 400 delegaterna från 70 olika länder som deltog i Amnesty Internationals rådsmöte i Dublin ansåg alltså att avkriminalisering av sexhandel är något som stärker den svaga och utsatta grupp som sexarbetarna utgör.

Därför kommer Amnesty att verka för att även bordell- och hallickverksamhet avkriminaliseras. Svenska Amnesty tror alltså inte att detta är lösningen, men så här förklarar Katarina Bergehed hur majoriteten av delegaterna resonerar:

– Så länge de rättsvårdande myndigheterna är inriktade på att bekämpa olika delar av prostitutionen som då är brottsliga, så kommer det att spilla över på de personer som säljer sex som indirekt blir kriminaliserade.

Det här beslutet var kontroversiellt redan innan det fattades och inför mötet i Dublin publicerades bland annat ett öppet brev till delegaterna där kvinnorättsorganisationer, läkare och kändisar som Meryl Streep, Kate Winslet och Emma Thompson varnade för att Amnestys rykte skulle skadas allvarligt om organisationen ändrar policy i denna fråga. Katarina Bergehed tror också att många medlemmar nu är besvikna över beslutet.

– Självklart så tror jag att väldigt många är besvikna på Amnesty i dag. Det här är en fråga som engagerar många, inte minst våra medlemmar.

Hon fortsätter:

– Vi har verkligen kämpat för vårt ställningstagande in i det sista och det hoppas jag att alla medlemmar ska känna sig förvissade om.