Intensivt stjärnfall i natt

1:34 min

Tillhör du skaran som tror att man kan önska sig något när man ser en stjärna falla? Då ska du passa på i natt för då kommer det att finnas möjlighet till många önskningar.

Just nu passerar jorden genom ett gammalt kometspår. I spåret av den här kometen finns det massor av små partiklar som brinner upp i atmosfären och skapar en massa ljusspår på natthimlen.

I folkmun kallas det för stjärnfall men Johan Kero, forskare vid Institutet för rymdfysik, har en mer vetenskaplig förklaring.

– Det är ingenting långt borta från oss som stjärnorna är. Det här är små stoftkorn som kommer in i atmosfären på 100 kilometers höjd. Just den här meteorskuren har en mängd väldigt ljusstarka meteorer.

Han fortsätter:

– Tack vare det kan man se en del även om det inte är helt mörkt, men då är det en handfull i timmen. Är det mörkt kan det röra sig om hundratalet i timmen.

Om man nu vill titta på det som vi i vardagligt tal kallar stjärnfall så är det nu natten mot torsdag som det är som intensivast.

Bäst kan man se det här i södra delen av landet då det är mörkare där nu på nätterna.

Ska man ut på rymdspaning i natt ger Johan Kero följande råd:

– Mitt i natten, långt från starka ljuskällor som städer och vägar och en solstol är bra att sitta i för att titta mot himlen, säger han.