Snart stängs flyktvägen genom Ungern

3:10 min

Till slutet av augusti ska det över 17 mil långa stängslet som ska hindra flyktingar att ta sig via Serbien in i Ungern stå färdigt. Hittills i år har över 110 000 människor, många från krigets Syrien, illegalt passerat den ungerska gränsen.

Vägen genom Ungern är nu en av de vanligaste vägarna för flyktingar som vill in i EU.

Utanför en av de stora järnvägsstationerna i Ungerns huvudstad Budapest sover flyktingar på madrasser.

– Jag är trött, jag kommer från Syrien. Jag är musiker, jag spelade i en symfoniorkester. Nu har jag bara det här, säger Abdullah och visar med handen mot de två madrasserna med den blå filten där han och hans fru tillbringat två dygn tillsammans med dottern som är sju år och sonen som är 15.

Efter två veckors resande, mestadels till fots, från Turkiet via Grekland, Makedonien och Serbien är pengarna nästan slut.

"Transitzon" står det på skyltar in till området under bar himmel en trappa ner från järnvägsstationen i Budapest som blivit flyktingarnas hem.

De flyktingmottagningar som de ungerska myndigheterna byggt upp är överfulla och de allra flesta här vill inte stanna i Ungern utan försöker så snart som möjligt resa vidare till länder som Tyskland.

Men nu är flyktvägen genom Ungern på väg att stängas av det 175 kilometer långa och som mest tre meter höga stängslet som landets regering beslutat att bygga längs gränsen mot Serbien.

– Det är för illa med de här murarna. I Syrien dödas människor varje dag, varje natt, varje timme. Vad ska vi göra? säger Abduhl som sålde sin byggfirma och tog hela familjen; söner, svärdöttrar och sex barnbarn med sig.

På väg från Turkiet mot Grekland kapsejsade gummibåten de färdades i. Familjen räddades av kustbevakningen. Nu sover yngsta barnbarnet, en fem månader gammal flicka, intill en förpackning blöjor i skuggan från en stolpe på järnvägsstationen i Budapest. Det är 40 grader varmt.

På grund av att så många kommer nu har Ungerns regering beslutat att snabba på bygget av stängslet.

– Till sista augusti kommer gränsen vara stängd, säger Zoltán Kovacs, talesperson för regeringen.

– Det är inget trevligt beslut att ta, men det här kan inte kontrolleras på annat sätt.

Både i och utanför Ungern kritiseras den ungerska regeringen för att driva en alltmer främlingsfientlig politik och retorik.

I ett tal i juli sa premiärminister Viktor Orbán bland annat att Europas identitet är satt under hot och att Europa bör bevaras för européerna.

På järnvägsstationen i Budapest går Abdullahs sjuåriga dotter omkring i sin långa fläta och prydliga byxdress och pratar för sig själv. Familjen hoppas snart kunna ta ett "bra" tåg härifrån, helst till Holland, ett sådant tåg där de inte griper människor.