Problem med sexuella trakasserier på festival för unga

Just nu pågår We are Sthlm, en festival för unga, som i flera år haft problem med att många besökare utsätts för sexuella trakasserier. I år satsar arrangörerna därför extra mycket på att stoppa det.

Har du blivit utsatt för sexuella trakasserier på festival? Kommentera gärna nyheten eller tipsa oss, mejla tipsap3nyheter@sverigesradio.se

I tisdags startade We are Sthlm i Kungsträdgården med bland annat Zara Larsson som headliner. Det är en festival för unga mellan 13 och 19 år och brukar ha nästan 200 000 besökare. Där har arrangörerna nu blivit less på tafsande i publikhav och kränkande kommentarer.

Utbildar personal

Bland annat har alla som arbetar med festivalen utbildats i att fånga upp kränkning och besökare ska få lära sig om att sätta gränser.

– Det är klart att det hänger ihop, med vi har uppmärksammat att det är en problematik som vi måste ta tag i på ett väldigt aktivt sätt, säger Lisa Nilsson som jobbar med festivalen. 

Vill få in fler anmälningar 

Därför satsar festivalen i år extra för att få stopp på kränkningarna och för att få fler att anmäla.

– Självklart är människors säkerhet och välmående det som ligger högst upp hos oss. I kombination med att man ska ha en riktigt bra upplevelse. Därför är det här en av de viktigaste frågorna vi arbetar med, säger hon.