Förmiddag med Helene

Årets trädgård finns i Gärds Köpinge

12 min

I dagens Förmiddag åkte Dajana och besökte "Årets trädgård". Det är tidningen Drömhus och Trädgård som har gett utmärkelsen till Christine Dufva i Gärds Köpinge utanför Kristianstad. 

Nu på lördag 15 augusti är det Öppen Trädgård hemma hos Christine i samband med prisutdelningen, men Dajana besökte henne redan i dag och fick en förhandsvisning.

– Vi tog över gården av min svärfar för åtta år sedan och då var det främst gräsmatta här, dammen, lite fruktträd och så muren runtomkring. Sedan har jag arbetat lite, säger Christine Dufva.

För ett tag sedan skickade hon in några bilder på trädgården till en tävling som tidningen hade och efter ett tag kom beskedet - Christines trädgård hade utsetts till "Årets trädgård" av en jury. 

Visst blir det lite trädgårdsarbete framförallt på vårkanten men Christine Dufva vill att trädgården ska vara lättskött och en plats för avkoppling. Det finns därför flera olika sittplatser i trädgården, både i sol och skugga. 

Struktur i blomsterprakten

Just nu är det mycket vitt och rosa som får ta plats exempelvis hortensia och rosor. Under våren blir det i stället en del lökar i gula nyanser som planteras i rabatterna. 

– Jag försöker undvika att blanda in gult och orange i trädgården så att det är lugnt för ögat.

Det är inte den här vildbevuxna, trolska trädgården utan här är det mer välansat och man anar ett tema.

– Lite grann. Jag gillar att det väller lite och blandar sig och inte är alltför mycket i rader men samtidigt får det vara lite struktur.

Och ändå är det lättskött?

– Det är tåliga växter och de står tätt. De blommar länge och är inget man behöver dutta med så det är förhållandevis lätt, säger Christine Dufva som tipsar om att börja med grunden när man planerar sin trädgård - buskar och vintergröna växter som får rama in rabatterna som kommer efterhand.

På lördag är det öppen trädgård och prisutdelning mellan 11-15 i trädgården på Riddar Urups väg.