I dag når Rosettas komet sitt soligaste läge

1:28 min

Under torsdagen kommer kometen Churyumov-Gerasimenko som rymdsonden Rosetta kretsar runt att befinna sig allra närmast solen på sin bana genom solsystemet.

Det här innebär ytterligare en milstolpe för den europeiska rymdorganisationen ESA:s Rosettaprojekt, säger kometforskaren Anders Eriksson på Institutet för rymdfysik i Uppsala.

– Det här var nog det sista nya fenomenet som någon förväntar sig att se. Sedan är det en annan sak att vi kan hitta nya saker ändå. Det oväntade finns alltid kvar.

I jämförelse med andra kometer kommer Churyumov-Gerasimenko inte särskilt nära solen då den är som närmast. Det betyder att man inte kommer att kunna se kometen på natthimlen med blotta ögat.

– Den är ungefär ytterligare 25 procent längre ut från solen än vad jorden är.

Men rymdsonden Rosetta med sina kameror och mätinstrument finns förstås på första parkett för att studera hur närheten till solen påverkar kometen.

– Kometen är väldigt aktiv nu. För någon vecka sedan såg vi en väldigt speciell struktur runt kometen som vi som håller på med just utgasning från kometer är exalterade över. En sorts urgröpning i rymden runt kometen dit solvindens magnetfält inte tränger. Det har inte skådats på 30 år. Det syntes vid Halleys komet 1986, säger Anders Eriksson.

Förutom att studera det här och andra fenomen närmare, kommer kometforskarna att fortsätta försöka få kontakt igen med Rosettas landare Philae som sitter på kometen. Även om det har visat sig vara svårt. 

– Det har delvis att göra med att kometens aktivitet tvingar oss att vara på ett längre avstånd med Rosetta från kometkärnan.