C vill ha EU-stöd till mjölkbönder

2:00 min

Situationen för landets mjölkbönder är fortsatt mycket svår. Centerpartiet vill nu att EU stödköper smör så att inte ännu fler mjölkgårdar tvingas lägga ned.

– Vi måste få bort den kvantitet det ryska handelsembargot har gett Europa och som trycker prisnivåerna nedåt så att fem mjölkgårdar lägger ner varje vecka i vårt land, vilket också riskerar den biologiska mångfalden och det öppna landskapet, säger riksdagsledamot Eskil Erlandsson (C).

Utbudet av mejeriprodukter på världsmarknaden blev rekordstort förra året och de internationella priserna började gå ner. EU har redan i dag ett system för interventioner, en typ av stödköp som går ut på att EU köper smör och skummjölkspulver av bönderna för ett högre pris än vad marknaden betalar. Produkterna lagras sen för att säljas tillbaka i framtiden.

Den 7 september är EU:s jordbruksministrar kallade till extra möte med anledning av krisen. Centerpartiet vill att Sverige driver på för att EU höjer sitt lägstapris i interventionssystemet, så att marknadspriset trycks upp och bönderna får mer betalt av mejerierna.

– Nu måste vi göra någonting eftersom läget är riktigt extremt och akut. Risken att inte göra någonting är att vi inte har någon svensk mjölkproduktion om den här krisen blir långvarig, säger Eskil Erlandsson.

Jordbruksminister Sven-Erik Bucht har engagerat mjölkproducenter, politiker, banker, handeln och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) för att rädda den svenska mjölkproduktionen. Men han tycker att det är för tidigt att ta ställning till om EU borde höja lägstanivån i stödköpssystemet.

– Det kan givetvis finnas risker. Det beror på vilka priser man sätter. Man gör redan i dag stödköp men till väldigt låga priser. Det finns alltid risker givetvis, säger Bucht.

LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson är positiv till en höjning av prisgolvet i EU:s system med stödköp.

– Vi ser också att det är flera andra medlemsländer som bröjat titta på ett ritkat företagsstöd till mjölkbönderna, till exempel i Frankrike och Finland. Den möjligheten finns ju på en inre europeisk marknad. Det är en möjlighet som också Sverige måste ta vara på. Jag skulle säga att den här krisen som vi är i mjölkbranschen just nu, är djupare och långvarigare än någon av de andra. Det här är den värsta branschkrisen jag har varit med om, säger Helena Jonsson.