Facklig kritik mot bussförarutbildning

Kommunalarbetareförbundet i Helsingborg anklagar Länsarbetsnämnden för att bidra till lönedumpning och arbetslöshet bland busschaufförer i Helsingborg. Anledningen är att nämnden utbildar nya chaufförer som inte behövs.

– Man ska ju inte utbilda bussförare om det redan finns ett överskott - som vi har i Helsingborg. Att göra det med statliga pengar är horribelt, säger Leif Persson, klubbordförande för Kommunal på Swebus.

Det som upprör facket är att Länsarbetsnämnden i Skåne betalar en busschaufförsutbildning i Malmö på Utbildningscentret för kollektivtrafik som drivs av bussföretaget Arriva, samtidigt som många erfarna chaufförer går arbetslösa. Facket menar att skattepengar används för att utbilda chaufförer som inte behövs. Dessutom fruktar Kommunal att bussföretagen vid upphandlingar av lokaltrafik vill tjäna in på lönekostnader genom att ge jobben till de nyutbildade chaufförerna och inte till äldre som jobbat för andra bolag. Bland annat i ett fall i Lönsboda misstänker facket att det gått till så. Det anser facket är att bidra till lönedumpning. Men Länsarbetsnämnden håller inte med om fackets kritik och anser att det handlar om hur Helsingborgs kommun skött upphandlingen av sin busstrafik.

– Det är ett lokalt problem i Helsingborg, säger Jan Åbjörnsson, chef för Länsarbetsnämndens utbildningsenhet. Han hänvisar till att många kommuner som byter entreprenör för sin busstrafik brukar kräva att personalen i det gamla bolaget ska få ny anställning i det nya bolaget.

– Men det har Helsingborg inte gjort, säger Jan Åbjörnsson.