Video om mobbning når hundratusentals

2:17 min

Lennart Bång har gjort en video om mobbning som heter Stå upp för de tysta - en film som på bara en vecka setts av en kvarts miljon personer i sociala medier.

Filmen, som är knappt elva minuter lång, beskriver hur det känns att bli mobbad. Skaparen Lennart Bång blev själv blivit mobbad som liten. Han blev retad för sina öron.

– Jag har haft dåligt självförtroende, men annars tycker jag att jag har klarat mig ganska bra.

Lennarts klasskamrat hade det värre.

-- En kille i min klass, som vi i filmen kallar Roland, blev hårt mobbad och det har följt mig hela livet. Jag kan inte minnas att jag gjorde något, eller att någon gjorde något. Det är hemskt hur han blev behandlad.

En ny rapport från Friends visar att omkring 60 000 barn i Sverige blir mobbade - en nivån som är konstant sedan 20 år tillbaka.

Men Lennart Bång ha en känsla av att mobbingen har blivit råare.

– Samhället har blivit hårdare. Språket och på internet där man inte visar något empati.

Över 10 000 har sett Lennart Bångs videoklipp på Youtube. På Facebook är det mångdubbelt fler - 250 000 på bara en vecka.

Och reaktionerna har varit överväldigande för Lennart.

– Mobbade känner tröst och mobbare har skrivit långa förlåtelsebrev. Massa lärare och föreläsare vill visa filmen i skolor. Jag har inte riktigt fattat det än, säger han.

Videon ger också ett tydligt recept på hur var och en kan motverka mobbning.

– Filmen har receptet och det är ganska enkelt. Vi säger "hej", vi sätter oss bredvid, vi säger "stopp". Om alla som står bredvid inte tillåter mobbning, då måste det minska.