Lätt att fuska med handikapptillstånd

2:47 min

Fusket med handikapptillstånd i Stockholm har ökat, det är inte svårt att hitta ett utländskt handikapptillstånd på internet. Nu vill trafikkontoret se ett nationellt register över tillstånden för att stoppa missbruket.

Erik Fägerborn kör sin bil på Östermalm. Han har reumatism och har sedan han tog körkort för 23 år sedan haft handikappstillstånd. Men under de senaste åren har han allt svårare att hitta en parkeringsplats. Särskilt på Östermalm där han har han märkt att allt fler svenska bilar är försedda med utländska parkeringstillstånd.

– Ska jag vara lite raljant så tänkte jag att det var värst vad det finns många utländska hantverkare med fysiologiska funktionshinder, säger Erik Fägerbom. 

Och för den som vill är det inte svårt att hitta ett utländskt handikapptillstånd på internet. Tio minuter tog det för P4 Stockholm att googla fram och skriva ut ett polskt tillstånd.

Att ha ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad gör att du slipper betala trängselavgift och ger dig rätt att parkera gratis. Något som gör det attraktivt i mångas ögon.

– Attraktivt blir det väl i det ögonblick när man inte behöver det, säger Erik Färgerborn.

Att det fuskas med parkeringstillstånd är inget nytt. På Stockholms stads trafikkontor är man väl medveten om problemet. Både svenska och utlänska tillstånd förfalskas, berättar Jan Prestberg, projektledare på trafikkontoret.

– Vi har märkt att det kommer in fler förfalskade tillstånd till oss. Hittills i år har vi anmält 57 stycken. Det är ovanligt många, säger Jan Prestberg. 

Det är inte lätt för parkeringsvakterna att hitta de förfalskade tillstånden. De kan bara kontrollera tillstånd som Stockholms stad och de en del andra kommuner har utfärdat, berättar Jan Prestberg.

– Det finns ingen riktig norm för hur ett parkeringstillstånd ska se ut i Europa, säger han.

Stockholms stad arbetar därför för att få regeringen att pressa på för ett gemensamt regelsystem inom EU. Och man vill också att det införs ett nationellt register över handikapptillstånden så att parkeringsvakterna lättare kan kontrollera dem.

En kommun som satsar på att stävja fusket är Sigtuna. Där har man under det senaste året sökt efter bilder på riktiga parkeringstillstånd.

- Vi börjar få en ganska klar bild av hur de utländska tillstånden ska se ut, de som är äkta, säger Anders Olsson, enhetschef för trafikvakterna i Sigtuna. Kommunen har även börjat beslagta fordon med falska tillstånd, i samarbete med polisen.

Erik Fägerborn har parkerat sin bil på Grev Turegatan på Östermalm. Här står det ofta bilar med tveksamma handikapptillstånd berättar han.
Just nu är en stor, dyr bil med ett känt varumärke parkerad på gatan.

– Och så är det försett med ett utländskt parkeringsbevis, säger han.

Giltighetstiden på tillståndet är 20 år. Bara det gör det misstänkt, tycker Erik Fägerborn. Den normala giltighetstiden i Stockholm är 3 år. 

– Ja, vad tänker man? Det är klart att det är frustrerande för alla oss som har giltiga bevis. Man inser att det finns folk som är beredda att stjäla godis från barn.